Oliwnik

Elaeagnus umbellata (oliwnik baldaszkowy)
to krzew pochodzący z Chin. Mój okaz kupiłam w Arboretum SGGW w Rogowie.
Krzew jest rozłożysty. Osiąga do 3m wysokości i tyle samo szerokości.
Rośnie dość szybko i jest niewymagający – odporny na suszę i mrozy.
Jest wybitnie światłożądny – nie toleruje cienia!
Ładnie pachnie w okresie kwitnienia.
I co ważne – daje jadalne owoce.
Można je jeść na surowo lub w przetworach.
Surowe owoce już przetestowałam. Są drobne, ale soczyste, kwaskowato-słodkie.
Przede mną przetwory. Co pierwsze – konfitura czy nalewka?

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Oliwnik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s